zaterdag 11 oktober 2014

Ballonnen wetenswaardigheden

ballonnen voor modelleren

Ballonnen wetenswaardigheden

De meeste ballonnen zijn gemaakt van Latex. Latex is een natuurproduct en wordt vooral vanuit Brazilië geïmporteerd. De latex wordt daar gewonnen uit een rubberboom, de Hevea Brasiliensis in de vorm van een melkachtig sapje dat door een inkeping in de boom langzaam uit de boom loopt en wordt opgevangen om er later mooie ballonnen van te kunnen maken.

Omstreeks vanaf 1875 werden de zaailingen van deze bomen naar andere landen als Java en Ceylon geëxporteerd om daar vervolgens grote rubberplantages op te zetten. Toen de Braziliaanse autoriteiten zag dat hun lucratieve handel in gevaar kwam, werd de export van zaden strafbaar. Er was zelfs een periode dat de export van rubberboom zaden werd bestraft met de doodstraf. Bizar, dat kunnen we ons nu niet voorstellen laat staan dat we er aan denken als ons huis vol met ballonnen hangt.

latexOp dit moment komt voor onze ballonnen nog steeds zo'n 85% van alle latex van de rubberbomen uit Brazilië. Latex is dus een natuur produkt en derhalve ook biologisch afbreekbaar. Het verteren van zuivere latex ballonnen duurt ongeveer even lang als het verteren van een blad van een eikenboom.

Ballonnen bestaan al honderden jaren. Voor de ontdekking van latex gebruikte men andere materialen zoals een varkensblaas welke dan werd opgeblazen, gedroogd en beschilderd. Tijdens het Mardi-Gras festival in de VS worden op de dag voor as woensdag nog steeds ballonnen gemaakt van dierlijke blazen gebruik gemaakt.

De eerste latex versies werden overigens gemaakt door ene professor Michael Faraday in 1824. Dit geschiedde eigenlijk bij toeval bij een experiment met waterstof aan The Royal Institution in Londen.

De ballonnen zoals wij die nu kennen werden omstreeks 1825 door Thomas Hancock op de markt gebracht. Deze Hancock was tevens oprichter van de Britse rubber industrie. De machinale fabricatie van ballonnen vindt momenteel plaats in zo'n 45 landen over de hele wereld. Per dag worden er vele miljoenen gemaakt

Kijk op onze ballonnen afdeling in onze winkel voor het totale aanbod van al onze ballonnen.

© 2014 feestartikelen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten